Новогуйвинський ЗДО "Дзвіночок"
Житомирська область, Житомирський район

Харчування

      Питання організації харчування дітей у дошкільних  закладах дошкільної освіти було і залишається одним з актуальних. Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення захисту дитячого організму до захворювань, нормального росту та розвитку дітей, які тут виховуються.

Кожного з батьків, які віддають своє чадо в дитячий садок, хвилює таке питання, як якість харчування в дитячому садку.

Харчування – головний керований чинник, що забезпечує нормальний ріст та розвиток дітей, здоров’я та якість життя людини, працездатність, активне довголіття, творчий потенціал нації.

На харчоблоці дитячого садка створено необхідні умови для приготування їжі. Харчоблок складається з гарячого цеху приготування страв, підсобного приміщення, комори для зберігання продуктів. Приміщення харчоблоку та все обладнання відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.

Раціональний режим харчування, збалансованість раціону є основними умовами для підвищення опору дитячого організму до захворювань, для нормального росту і розвитку дітей, які виховуються в дошкільному закладі. Перспективне меню для дітей в закладі дошкільної освіти"Дзвіночок" відповідає режиму роботи закладу та вікових груп. Графік видачі їжі затверджується директором закладу.

 

Основними принципами організації харчування в закладі дошкільної освіти є:

* енергетична цінність раціонів відповідає енерговитратам дітей,

* збалансованість та максимальна різноманітність раціону,

* технологічна та кулінарна обробка продуктів і страв, що забезпечує їх смакові якості та зберігає вихідну харчову цінність,

* забезпечення санітарно-гігієнічних норм (дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв).

В ЗДО ведеться систематична і планомірна робота, зокрема:

- організовано безпечне і якісне харчування дітей (замовлення і прийняття безпечних і якісних продуктів харчування, продовольчої сировини у необхідній кількості, додержання умов і термінів їх зберігання, технології приготування страв, правил особистої гігієни працівників харчоблоку);

- харчування здійснюється згідно з перспективним двотижневим меню (на осінній, зимовий, весняний, літній періоди);

- щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням перспективного двотижневого меню, картотеки страв складаємо меню-розклад окремо для всіх вікових груп – дітей віком до 3 років та дітей віком від 3 до 6 років, відповідно до затверджених норм харчування;

- кожного дня за 30 хв. до роздачі їжі медичний працівник оцінює якість її приготування.

  Продукти харчування надходять до закладу дошкільної освіти разом із супровідними документами, які свідчать про їх безпечність, якість, ґатунок, категорію і дату виготовлення.

       Сестра медична старша ЗДО контролює виконання меню і якість страв,  проводить санітарно-просвітницьку роботу серед персоналу та батьків з питань раціонального харчування, особливо в оздоровчий період, дає оцінку ефективності харчування, проводить заняття з персоналом з питань гігієни харчування, профілактики харчових отруєнь і групових гострих кишкових інфекцій.

        Директор, сестра медична старша, вихователі груп закладу дошкільної освіти проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед батьківської громадськості щодо організації харчування у сім’ї. Домашнє харчування має доповнювати раціон дитячого садка. Питання раціонального харчування дітей включається у тематику батьківських зборів, консультацій для батьків, розглядається на загальних зборах колективу, виробничих нарадах.


 


 

Логін: *

Пароль: *